besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

O nama

O knjižnici

Gradska knjižnica Labin osnovana je odlukom Skupštine općine Labin 1960. g. pri Radničkom sveučilištu Labin. Djelovala je u prostoriji Talijanske unije. Seli se još dva puta, a od 1989. g. djelovala je u sklopu Pučkog otvorenog učilišta u podnožju starogradske jezgre gdje se profilirala u značajan kulturni i informacijski centar našega grada .

 

U skladu s odredbama Zakona o knjižnicama, a Odlukom Gradskog vijeća Grada Labina o osnivanju javne ustanove Gradska knjižnica Labin, 2006. g. započeo je postupak njezina izdvajanja iz sastava Pučkog otvorenog učilišta Labin i okončan upisom u sudski registar Trgovačkog suda u Pazinu u rujnu iste godine. 

 

Koncem prosinca 2006. godine, Grad Labin kupio je tzv. „mramornu dvoranu“ u bivšoj upravnoj zgradi IUR-a s namjerom njegove adaptacije u novu gradsku knjižnicu, a projekt je promoviran i brendiran pod nazivom „Rudnici kulture“. Građevinski radovi na obnovi prostora izvađani su u uskoj suradnji s konzervatorima, tako da je „mramorna dvorana“ ostala izvorno netaknuta, a krovna staklena kupola, masivna ulazna vrata i drugi detalji detaljno su rekonstruirani u skladu s originalnim izgledom

 

Od starog prostora knjižnice oprostili smo se 2. listopada 2013. godine, kada je oko 700 članova naše zajednice povezalo stari i novi prostor i simbolično u lancu knjiga prenijelo iz ruke u ruku posljednje knjižnične sveske. Na taj smo način zajedno s građanima službeno zatvorili jedno poglavlje povijesti naše knjižnice i otvorili novo.

 

Od svečanog otvaranja 15. listopada 2013. godine Labin ima knjižnicu koja će  pružati sve one sastavnice koje tvore suvremenu Gradsku knjižnicu: ugodan i gostoljubiv prostor, cjelodnevnu otvorenost, svu potrebnu informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, stručno osoblje, bogat knjižnični fond i knjižnične usluge za sve građane svih dobnih skupina.


Knjižnica je integrirana u autentični ambijent rudarskoga nasljeđa i dio je zaštićenog kompleksa industrijske kulturne baštine zvane „Pijacal“.

    

U novoj Knjižnici nalaze se svi odjeli potrebni za funkcioniranje knjižnične djelatnosti, koncipirani na način da podržavaju ulogu knjižnice kao javnog prostora za interakciju građana; da stvaraju uvjete za daljnjim razvojem knjižničnih i informacijskih usluga; za opsežnije i kvalitetnije planiranje programa za djecu i mlade; za kvalitetno provođenje slobodnog vremena građana te cjeloživotno učenje. 

 

ODJEL ZA ODRASLE


Na odjelu za odrasle nudimo knjižnične usluge odraslima, studentima, srednjoškolcima i umirovljenicima. Pristup knjižnom fondu u najvećem je dijelu slobodan što znači da traženi naslov korisnik smije samostalno pronaći na policama koje su dostupne korisnicima. Beletristika čini najveći dio fonda za odrasle i raspoređena je u književnosti pojedinih naroda, a ostala su djela raspoređena prema disciplinama i granama znanosti. Knjige unutar jedne nacionalne književnosti ili jedne stručne skupine poredane su na polici prema abecednom redu prezimena autora. Svi naslovi korisnicima su dostupni i putem elektroničkog knjižničnog kataloga u Knjižnici. Pretraživati se može po autorskom, naslovnom, stručnom i predmetnom katalogu. 

DJEČJI ODJEL

 

Namijenjen je djeci predškolskog uzrasta, osnovnoškolske dobi, odgajateljima i roditeljima. Uz bogati izbor dječje književnosti (slikovnice, stripovi, romani), tu se nalazi i priručna zbirka te zbirka periodike.

U prostoru koji je funkcionalno vezan s dječjim odjelom provodimo kreativne i edukativne  radionice za predškolce i djecu nižih razreda osnovne škole te akcije čitanja djeci od najranije dobi.

 

 


ODJEL ZA MLADE


Namijenjen je djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te uz vrlo bogat izbor beletristike sadrži priručnu građu, ali i građu iz različitih područja ljudskog znanja.

 Odjel za mlade

 

ODJEL MULTIMEDIJE


Od siječnja 2012. godine korisnici mogu, uz knjižnu, posuditi i neknjižnu građu, odnosno audiovizualnu i elektroničku građu različitih žanrova. Uvjeti posudbe određeni su Pravilnikom što znači da je, uz tri jedinice knjižne, moguće posuditi i jedan naslov AVE građe i to na rok od pet dana. Također, na odjelu multimedije korisnicima i svim posjetiteljima Knjižnice nudimo usluge korištenja računala.

Odjel multimedije

 

STUDIJSKI ODJEL 


Koriste svi oni koji se bave studijskim, istraživačkim ili znanstvenim radom. Studijski odjel sadrži znanstvenu i stručnu literaturu iz svih područja ljudske djelatnosti, velik izbor likovnih monografija, referentnu zbirku - opće i specijalne enciklopedije, leksikone, rječnike, atlase. Građa se ne posuđuje izvan Knjižnice.

 Studijski odjel

 

ZAVIČAJNA ZBIRKA


Sadrži knjige, brošure, periodiku i ostalu građu koja govori o kulturi, gospodarstvu i povijesti našega kraja.

Kao dio nacionalnog fonda, građa Zavičajne zbirke nabavlja se i čuva s posebnom pažnjom i vrijedan je izvor informacija bilo pri znanstvenom istraživanju ili za korisničko upoznavanje sa zavičajnom tematikom.

Svim je korisnicima omogućen pristup.


Zavičajna zbirka

 

POLIVALENTNA DVORANA


Polivalentna dvorana s maksimalno 110 sjedećih mjesta izdvojena je iz prostora Gradske knjižnice, ima zaseban ulaz i funkcionira neovisno od ostalih aktivnosti Knjižnice. Koristimo je za razna kulturna i javna događanja te za animacijske, edukativne i kreativne radionice i igraonice.Polivalentna dvorana 

Podstranice

Zaposlenici

Kalendar događanja

Svibanj
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
28 29 30 31

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.