noć knjige 2024
besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

„Giuseppini Martinuzzi u čast“ – Izložba povodom 180. obljetnice rođenja

 „Giuseppini Martinuzzi u čast“ – Izložba povodom 180. obljetnice rođenja

U mjesecu veljači prisjećamo se velike labinske revolucionarke, učiteljice, pedagoginje, pjesnikinje, društvene i političke djelatnice Giuseppine Martinuzzi (Labin, 14. 2. 1844. – Labin, 25. 11. 1925.). Sto osamdesetu godišnjicu rođenja jedne od najistaknutijih osoba istarske povijesti i naše sugrađanke Gradska knjižnica Labin obilježava u suradnji s Narodnim muzejom Labin prigodnom izložbom muzejske građe i arhivskog gradiva iz fundusa Muzeja, te knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice.

Tijekom svog dugog i burnog života Giuseppina Martinuzzi nabavila je i sakupila pozamašan broj knjiga, novina, rukopisa, bilježnica i mapa te je stvorila bogatu knjižnicu imenovanu „Biblioteca Giovanni Antonia Martinuzzi“. Za svoju knjižnicu Giuseppina je izradila detaljan katalog koji je pravo remek-djelo i pokazuje koliko je Giuseppina bila pedantna i pažljiva osoba.

Od rane mladosti Giuseppina Martinuzzi zanimala se za pjesništvo. Svoje prve pjesme počela je pisati već s dvanaest godina, a tijekom čitavog života aktivno se bavila književnim radom. Najčešće je pisala socijalne i rodoljubne pjesme te je u svojim pjesmama izražavala vjeru u oslobođenje radničke klase.

Izložbom „Giuseppini Martinuzzi u čast“ želi se javnosti približiti njezino pjesništvo, ali i istaknuti neprocjenjivu vrijednost njezine Knjižnice koja je zajedno s cijelom njezinom ostavštinom od 1993. godine upisana u Registar pokretnih spomenika kulture i čuva se danas u labinskom Narodnom muzeju.

U Gradskoj knjižnici Labin izložen je tek dio bogate Giuseppinine ostavštine, a od osobite su važnosti Catalogo della Biblioteca Giovanni e Antonia Martinuzzi (kutija s karticama s nazivima knjiga i autorima), Catalogo con Appendice (Katalog s dodatkom, bilježnica), Giuseppinina poezija, soneti.

Izložbu „Giuseppini Martinuzzi u čast“ možete pogledati do 21. veljače 2024. u Gradskoj knjižnici Labin u radno vrijeme Knjižnice.

Knjižničarke su ovom prigodom pripremile i kratak online kviz znanja te videozapis o životu i djelu Giuseppine Martinuzzi koji će biti projiciran svakodnevno u holu Knjižnice, na ulazu u Memoriju rudarstva.

Kviz znanja  i videozapis dostupni su na:

https://take.quiz-maker.com/QE7D7JLSV

https://www.youtube.com/watch?v=x7Y3uyoU3YQ

Obilježimo zajedno rođendan Giuseppine Martinuzzi koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj povijesti!

Vidimo se u Knjižnici!

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.