8
2
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #9

Čitateljski klub DeLibris / susret #9

Čitanje Annie Ernaux za članove DeLibrisa odličan je početak godine - njihove dojmove o romanu „Jedna žena“, koje su sabrali tijekom jučerašnjeg druženja, pročitajte u osvrtu članice Ivane Griparić Fable.


Prvi susret DeLibrisa u novoj 2023. godini posvetili smo pravom ženskom pismu, prvoj Francuskinji i sedamnaestoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu – Annie Ernaux. Njezina „Jedna žena“ nijednog člana našeg Kluba nije ostavila ravnodušnim i svatko se, barem na trenutak, poistovjetio s pročitanim. Naizgled jednostavan roman, koji je autorica napisala neposredno nakon majčine smrti, progovara o vrlo teškom i kompliciranom odnosu majke i kćeri. Složili smo se da bi svatko trebao pročitati ovu knjigu u kojoj je, na samo 80-ak stranica i 2-3 sata čitanja, Ernaux zapravo rekla - sve.

Željela je prikazati svoju majku kao ženu, a ne samo kao majku, ovjekovječiti je kao lik i kako sama kaže, imala je dojam da piše o majci kako bi sada ona nju donijela na svijet. Iako njihov odnos nije bio savršen i iako ona svoju majku nije idealizirala, bila je svjesna da je majka, ali i svaka njezina kretnja, riječ, smijeh, povezivala ženu koja je sada s djetetom koje je bila. Nakon majčine smrti kaže: Izgubila sam posljednju vezu sa svijetom iz kojeg sam potekla.

Ova nesavršena, ali poduzetna majka koja je svojoj kćeri željela pružiti sve ono što sama nikada nije imala, dala je dobar povod za podužu raspravu oko uloge žena i ravnopravnosti spolova, tako da možemo reći da je autorica, inače hvaljena zbog hrabrosti i oštrine kojima progovara o nepopularnim i teškim temama, pogodila „u sridu“.


Za ovu priliku iz romana izdvajamo nekoliko rečenica koje su nas se posebno dojmile:

Voljela je davati svima, više nego primati.

Ona je jedina žena koja mi je nešto značila.

Nje više neće biti nigdje na ovome svijetu. (trenutak kad spoznaje da majke uistinu više nema)

Za ženu brak je bio život ili smrt, skok u bolji život ili konačno sunovraćenje.


Čitamo se! Do sljedeće stranice DeLibrisa, u čast svojim majkama, uzmite u ruke „Jednu ženu“! Toplo preporučujemo!


Naše iduće druženje zakazujemo za 22. veljače kada nas okuplja roman Nokturni u d-molu našeg sugrađanina Tonija Juričića.


Kalendar događanja

Ožujak
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-pet.: 08 – 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.