Ca je ča
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #8

Čitateljski klub DeLibris / susret #8

Jučerašnji susret Kluba DeLibris inspirirao je članicu Ivanu Griparić Fable da napiše márquezovski osvrt koji možete pročitati u nastavku.


Posljednji ovogodišnji susret članova Čitateljskog kluba DeLibris bio je posvećen jednom od najvećih književnika uopće, nobelovcu Gabrielu Garciji Márquezu i njegovu romanu „Pukovniku nema tko da piše“. Roman donosi priču o umirovljenom pukovniku koji svakog petka odlazi u luku očekujući službeno pismo, odgovor na zahtjev o zasluženoj mirovini. Godinama iščekujući dolazak tog pisma, provodi svoj život uz bolesnu, astmatičnu suprugu i pijetla za borbe, jedino što je ostalo kao uspomena na nedavno izgubljenog sina. Roman ima autobiografskih elemenata jer je i Márquezov djed bio pukovnik u istoj situaciji kao i glavni lik, a i sam Márquez se našao u egzistencijalnim problemima nakon što je ugašena novinska kuća za koju je radio.


Sažet, jednostavan roman, u kojemu nema za Márqueza karakterističnog magičnog realizma, predstavlja surovu realnost bračnog para, ništavilo, bijedu i siromaštvo koje oni svakodnevno žive. I sam Márquez je smatrao „Pukovnika svojim najboljim romanom, a članovi su se složili da je Márquez bez puno okolišanja zapravo rekao – sve. Likovi koji ne vide izlaza iz svoje situacije, ali ipak ne odustaju, strpljivo traže nadu u beznađu koje im nosi svakodnevica i vječno čekanje. Za kraj smo iz „Pukovnika“ izdvojili jednu životnu rečenicu: Život je najveća stvar koju je čovjek ikad pronašao

Sve je jasno ako već niste, svakako posegnite za ovim romanom.


Članovi DeLibrisa žele vam da u 2023. godine uživate u svemu što vam život pruža, da vas prate zdravlje, dobri ljudi, odlično raspoloženje i još bolje knjige!

S obzirom da smo 2022. ispratili sa stilom, valja u istom tonu novu i dočekati tako da se 25. siječnja 2023. družimo s još jednom nobelovkom - Annie Ernaux i njezinim romanom „Jedna žena“.


Čitamo se! Do sljedeće stranice DeLibrisa!Kalendar događanja

Rujan
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 22 23 24
25 26 27 28 29

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.