Veličina teksta | Visoki kontrast | Reset
8
2
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #6

Čitateljski klub DeLibris / susret #6

Na ovomjesečni sastanak Kluba DeLibris osvrnula se njegova članica Danaja Glavičić - kojim putevima nas je poveo crveni “Wartburg” Zorana Žmirića pročitajte u nastavku u još jednom zanimljivom pogledu na rasprave našeg Kluba.


Čitateljski klub DeLibris ponovno se sastao u već standardnu zadnju srijedu u mjesecu - 28. listopada porazgovarali smo o najnovijem romanu Zorana Žmirića “Hotel Wartburg”.

Nekoliko lica je nedostajalo, spriječeno privatnim obavezama ili virozama, no pojavilo se i nekoliko novih – Hany, Emiljana i Iva, dobro nam došle! S njima smo i krenuli – morale su nam ispričati nešto o sebi i svojim razlozima za pridruživanje. Nadamo se da je led razbijen i radujemo se novim druženjima.


Kao što to obično biva, radni dio krenuo je s ocjenama i njihovim obrazlaganjem – uprosječili smo “Hotel Wartburg” na zavidnih 4.00, iako bi ocjena bila i viša da Žmirić svojim prethodnim djelima, bar za neke članove, ljestvicu nije postavio poprilično visoko. Oko nekih elemenata romana složili smo se gotovo svi. Žmirićev ekonomični, hemingvejski, sažet, naizgled oskudan stil pisanja, u kojem je toliko toga rečeno u toliko malo, svidio se svima, kao i činjenica da se roman zaista lako čita. Tek se oko glavnih likova – oca i sina jedne, nazovimo je, prosječne riječke obitelji u 80-im godinama prošlog stoljeća, čiji je problematični odnos u fokusu – povela prava rasprava. Naime, nismo do kraja uspjeli razmrsiti motivaciju i ponašanje oca, kao i elemente naslinog u njegovom ponašanju, koji se prema sinu vrlo često odnosio nezainteresirano ili grubo, kao i prema supruzi, dok je prema kćeri ipak pokazivao nešto više emocija. Bit će da se razlozi kriju posvuda pomalo – u novoj sredini kojoj se otac nije prilagodio niti se to trudio, u novom vremenu i drukčijoj kulturi koju nije razumio, u nižem stupnju obrazovanja, u njegovom vlastitom patrijarhalnom odgoju, u osjećaju niže vrijednosti, u sklonosti pretjeranom konzumiranju alkohola, u nesigurnosti u vlastitu muškost, ili, kako je naš član Robi više puta istaknuo, u činjenici da je prototipni homo balcanicus. Njegovi postupci stvarali su sve veći jaz između njega i sina tijekom sinova odrastanja, a upravo je iz perspektive sina cijela priča i ispričana, u nizu kratkih poglavlja od kojih svako donosi neku sretnu ili nesretnu obiteljsku situaciju. Očev ogromni Wartburg na kojeg je posebno ponosan, ali i osjetljiv, prati obitelj na šoping izletima u Trst, posjetima obitelji u Bosni, u njemu je kući iz bolnice stigla i mala sestra glavnog junaka, a tu se vode i svi razgovori između oca i sina. Roman završava nedugo nakon očeve smrti, a cijeli odnos našem glavnom junaku ostavlja otvorene rane, djelomično zbog toga što figuru oca u pravom smislu nikada nije imao, a djelomično zbog propuštenih prilika da popravi njihov odnos, te da se fokusira na očeve bolje i mekše osobine, u danima kad je već shvaćao da oca ne može promijeniti, već samo prihvatiti. Hoće li na kraju zapaliti Watrburg, kao simbol svega što je s ocem prošao, ili će ga negdje parkirati dok stvari nekako ne uspije posložiti u glavi nismo saznali – roman to pitanje ostavlja otvorenim, kao i odnos koji nikada nije bio do kraja razriješen. Jedan jedini citat bit će ovoga puta dovoljan:

Glas iz studija završava misao o tko zna kojoj temi. Kaže: “Jednostavno zato što nije znao drugačije.”


Ni za preporuku se ovoga puta nismo uspjeli složiti – neki članovi smatrali su da se sa Žmirićem bolje upoznati kroz neki od njegovih ranijih romana. Za pitanja koja su nam ostala neodgovorena, nasreću, ima brzog lijeka – moći ćemo ga to priupitati na vrlo skorom gostovanju u našoj knjižnici, u ponedjeljak, 31.10. Također, naša voditeljica Slavica odustala je od ideje drugog kruga ocjenjivanja – čini se da imamo vrlo tvrdoglavo članstvo koje čvrsto stoji pri svojim odlukama.

Sljedeći mjesec na repertoaru nam je najnoviji roman Ivice Ivaniševića “Kao pakao”.


Čitamo se! Do sljedeće stranice DeLibrisa!

Kalendar događanja

Studeni
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 16 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-pet.: 08 – 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.