noć knjige 2024
besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #5

Čitateljski klub DeLibris / susret #5

O nedavno održanom susretu Kluba DeLibris članica Danaja Glavičić napisala je zanimljiv osvrt - pročitajte kakve je reakcije izazvala knjiga o kojoj se razgovaralo.


Članovi DeLibrisa ponovno su se, nakon ljetne pauze, okupili u srijedu, 28. rujna, u prostorima Gradske knjižnice Labin. Ovoga puta na tapeti nam je bio roman Aline Bronsky “Pletenica moje bake”, koji je izazvao živahnu raspravu, možda i najživlju dosad, a diskusija se nastavila i nakon planiranog vremena pa je voditeljica Slavica Maršić gotovo morala članove “potjerati” kućama. : )


Iako vrijeme i količina rasprave to možda ne bi sugerirali, postignut je konsenzus oko najbitnijeg – većina članova knjigu je pohvalila kao štivo koje se lako i brzo čita, kao knjigu koja je dinamična i zanimljiva, a stalno prisutni crni humor i činjenica da je ispričana kroz oči djeteta koje postepeno odrasta čine je itekako vrijednom čitanja. I konačna ocjena bila je poprilično visoka: 3.77.


U pozadini svega krije se priča o neobičnoj obitelji koju čine baka Margo, djed Čingiz i mali Maks.

Baka Margo koja Maksa smatra fizički i mentalno zaostalim u razvoju, nesposobnim za normalan život ili ikakva postignuća, iako za to ne postoje nikakvi konkretni dokazi, pravi je prototip lika “lude babe”. Njihova obiteljska dinamika ispunjena je apsurdima i crnim humorom, što je upravo ono što pokreće i daje ritam cijelom romanu. Kako Maks odrasta u, pokazat će se, bistrog, hrabrog i snalažljivog mladića koji je sposoban nadići pokušaje bake da ga nikako ne osposobi za samostalan život, saznat ćemo i što stoji u pozadini njegove disfunkcionalne obitelji. Unatoč svemu, obitelj povezuje velika ljubav i strahovi od ponovnih gubitaka, što protagoniste, unatoč neodobravanju njihovih postupaka prema Maksu, čini ljudski nesavršenima i razumljivima. Također, kako Maks kreće u svoj samostalni život, sve svjesniji situacije i motivacije postupaka članova svoje obitelji, priča će dobiti i neku vrstu happy enda – znamo, ili bar vjerujemo, da će nakon svega on ipak biti u redu i proživjeti normalan život, a optimistični smo i za preostale likove koji prolaze svaki svoju transformaciju.


Rasprava je članove odvela i nekim drugim, uz priču vezanim putevima, pa smo se, primjerice, dodirnuli i tema kao što su - vjernost u braku, kako tragedije djeluju na međuljudske odnose, što znači proživjeti život u emigraciji, koje je pretpostavljeno vrijeme radnje i povijesni kontekst romana, koje su razlike u odgoju dječaka i djevojčica… Roman nam je dao puno materijala, a na kraju smo ga ipak odlučili preporučiti kao priču o drugačijoj ljubavi, koja je pod prisilom okolnosti postala nezdrava, ali je ipak ljubav, ili, kako je lijepo rekla naša članica Ivana, “ljubav s nekim ružnim pridjevom ispred”.

Ivana nam je priskočila u pomoć i s citatima, jer zahvaljujući dugom jeziku bake Margo, ovoga puta nismo uspjeli izdvojiti neke lijepe misli – to jednostavno nije način na koji likovi ovog romana komuniciraju. No, možda ovi izvojeni citati lijepo oslikavaju bit njihove komunikacije – iako na površini grubi i netolerantni, kriju kompleksnu pozadinu i potencijal za oprost i rast.


Ako sam ranije rekla neka vas vrag odnese, raskomada i polako prži, to je bilo iz ljubavi!”


Zove se p-i-z-z-a, kao pizza, nekog vraga znaju i ti Talijani, ne bih nikad rekla!”


Za kraj, veliki pozdrav članovima koji su ovoga puta bili spriječeni prisustvovati, a i dobrodošlica, kao što saznajemo, nekima novima.


Sljedeći put se družimo 26. listopada u Mjesecu hrvatske knjige uz “Hotel Wartburg” Zorana Žmirića, kao pripremu za njegovo skoro gostovanje u našoj i vašoj Gradskoj knjižnici Labin.

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.