noć knjige 2024
besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #20

Čitateljski klub DeLibris / susret #20

Na drugom ovogodišnjem susretu DeLibrisa, zadnje srijede u mjesecu, u fokusu je bio roman „Ne, ne i ne“ norveške autorice Nine Lykke.


Roman prati Ingrid, Jana i Hanne, likove čiji se životi (ne)očekivano mijenjaju.

Svatko od njih, uhvaćen u zamku trenutne životne krize i ustaljene svakodnevice, u potrazi je za nečim boljim. Oni se traže, razmišljaju, promišljaju svoju prošlost i sadašnjost, uspoređuju, važu... Odluke koje donose manje su njihove, a više su rezultat okolnosti i trenutaka u kojima su se našli.


Složili smo se da ih je autorica izvrsno prikazala, a priča Ingrid i Jana tek je jedna u nizu takvih u kojoj prevladava privid bračnog sklada. Izvrsno je 'zarobila' njihov nesklad pretačući ga u skladne rečenice. Kako njihov, tako i preostalih aktera koji se jednako koprcaju u svojoj pogubljenosti. Vrlo jednostavno secira društvo u kojemu živimo i egoizam koji prevladava.


Baveći se svakodnevicom, krizom srednjih godina i temom preljuba, roman nameće pitanja o identitetu, ljubavi, žensko-muškim odnosima, očekivanjima, traženju smisla i pravog životnog puta, odbacivanju društvenih normi, o tome kako reći 'ne', o sreći. Složit ćete se - sve odreda poticajna pitanja kojima smo se bavili tijekom zanimljive klupske večeri.


Zaključili smo da svim likovima iz romana, koji su izgubljeni svatko na svoj način, kronično nedostaje hrabrosti za preuzimanje odgovornosti. Nitko od njih ne želi biti odgovoran ni za što pa tako ni za svoj život. Možda čak najmanje za ovo potonje.

Mi smo preuzeli odgovornost i pročitali ovaj roman, na vama je red.


Ovom prilikom, samo ćemo vam jednu rečenicu iz romana 'ostaviti' ovdje: Ljudi su isti, no istovremeno različiti, usamljeni poput malenih kristalića snijega lebde svaki u svom svemiru.


Uz roman „Sitnice koje život znače“ družimo se 27. ožujka kada proslavljamo i 2 godine uspješnog djelovanja Kluba.


Pozdravljamo vas do sljedeće stranice DeLibrisa!


Izvještaj pripremila voditeljica DeLibrisa Slavica Maršić.

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.