noć knjige 2024
besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #15

Čitateljski klub DeLibris / susret #15

Klub DeLibris nakon dvomjesečne stanke nastavlja sa svojim knjižnim druženjima zadnje srijede u mjesecu. Kratki osvrt na rujansko izdanje napisala je članica Ivana Griparić Fable.

Članovi našeg Kluba DeLibris ljetne su mjesece proveli čitajući naslovom prigodan roman Ljeta s Marijom autorice Olje Savičević Ivančević.


Roman svjedoči životu pet Marija iz iste obitelji u razdoblju od 1921. do 2021. godine. Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara žene su kroz koje autorica progovara o ženskoj snazi, sudbini, poteškoćama koje su uspješno savladavale zahvaljujući ustrajnosti i izdržljivosti. Roman predstavlja univerzalnu povijest žena, povijest položaja žena u društvu. Njihove pojedinačne priče, na trenutke poprilično humoristične, potiču nas na razmišljanje o tome koliko znamo o životu žena u našoj obitelji, koje su bile njihove osobne borbe, prepoznajemo li kod sebe neke njihove osobine. Ovaj roman slavi žene, sve uloge žena, životne događaje i odluke koje su donijele, sve ono što pojam žena predstavlja.


Složili smo se da Olja Savičević Ivančević ima izvanredan stil pisanja, razumljiv rječnik, roman obiluje prekrasnim opisima zbog kojih osjećamo miris mora, udaranje valova, s lakoćom si uspijevamo predočiti to prekrasno stablo bugenvilije koje je svjedok života svih ovih žena. Većina članova vidi problem u formatu romana, teško je „pohvatati“ sve te Marije i njihove sudbine i čitati roman opušteno kako smo to navikli činiti. To je bio kamen spoticanja zbog kojega roman nije u potpunosti oduševio sve članove iako smo se složili da je bilo lijepo prisjetiti se vremena kad su se ljudi više družili, posjećivali jedni druge, kada djeca nisu bila okružena ekranima praktički od rođenja - kao što je to naša najmlađa Marija iz romana, Mara, za koju i njezina majka kaže da od dvanaeste godine ima slušalice u ušima i vjerojatno će ih zauvijek i imati.


Vremena se mijenjaju, pa tako i običaji i način života, a ovaj roman to izvrsno pokazuje.

Pozivamo vas da i vi otkrijete ove divne i hrabre žene - knjiga vas čeka u knjižnici.


Sljedeći mjesec u fokusu je našeg druženja roman Profesorova omiljena jednadžba japanske autorice Yoko Ogawa.

Čitamo se! Do sljedeće stranice DeLibrisa!

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.