besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / susret #12

Čitateljski klub DeLibris / susret #12

Za odličan početak druge zajedničke čitateljske godine Kluba DeLibris zaslužan je roman „Prometejev sin“. Impresije i zapažanja s druženja održanog 26. travnja pročitajte u osvrtu članice Ivane Griparić Fable.


Mjesec travanj za Čitateljski klub DeLibris bio je u znaku Jurice Pavičića, književnika, novinara, filmskog kritičara koji je na nekolicinu članova našega Kluba, koji su prisustvovali nedavnom druženju s njim u Gradskoj knjižnici Labin, ostavio više nego dobar dojam. Izrazito zanimljiv i elokventan prenio je publici svoju strast prema književnosti i filmu. Travanjska rasprava našega kluba temeljila se na njegovu osmom romanu koji je ocijenjen vrlo dobrim.


Roman je to u kojem glavni junak Gorki Šain, predstavnik velike firme za nekretnine, dolazi na dalmatinski otok Škoj kako bi „riješio“ kupnju zemljišta za turističke investicije. Škoj za njega nije samo otok, otok je to duboko vezan za njegovu obiteljsku prošlost, njegovo djetinjstvo, odrastanje, prvu ljubav, njegova oca koji je u 2. svjetskom ratu kao partizan veličan i smatran herojem, a kasnije u budućnosti zločincem. Gorki cijeloga života nosi teret slavnoga oca i njegovih postupaka. Članovi Kluba su se složili da Gorki ipak nije dopustio da ga slomi sva ta nepravda i neostvareni snovi koji su bili rezultat njegova podrijetla, već na kraju prihvaća situaciju, svoga oca i sve što on predstavlja. Roman na dobar način daje prikaz vremena, života prije i poslije 90-ih te dokazuje kako i najmanje odluke koje kroz život donosimo mogu uvelike odrediti njegov smjer.


Gorki se i sam pita kakav bi njegov život danas bio da je ostao na otoku jer život koji živi nije onaj kojemu se kao mladić nadao. Roman ima velik broj likova za koje članovi Kluba smatraju da su možda mogli biti i malo dublje okarakterizirani, ali su ipak pronašli one koji su ih se dojmili i čije su postupke zdušno branili. U romanu se pojavljuje i romantična priča o ljubavi Gorkijeva oca i Tonke, ali ne želimo budućim čitateljima otkrivati detalje. Složili smo se da nastavljamo čitati Pavičića i njegove romane, za koje vjerujemo da će mnogi dobiti i svoju ekraniziranu inačicu, a sve vas pozivamo da učinite isto!


Naše iduće druženje zakazano je za 31. svibnja kada razgovaramo o romanu „Čovjek koji je sve vidio“.


Čitamo se uskoro! Do sljedeće stranice DeLibrisa!

Kalendar događanja

Lipanj
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28 29 30

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon. i čet.: 12– 19h
Uto., sri. i pet.: 8– 14h
Sub.: 8 – 12h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.