noć knjige 2024
besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris / proslava drugog rođendana / susret #21

Čitateljski klub DeLibris / proslava drugog rođendana / susret #21

Ožujak za DeLibris znači da se, osim raspravljanja o pročitanoj knjizi, okupljamo i da bismo obilježili rođendan našeg kluba. Razloga za slavlje imamo, budući da i nakon dvije godine brojimo sedamnaest članova koje povezuje ljubav prema književnosti. Ove srijede počastili smo se citatima iz dosad pročitanih naslova koji su označili naše dvogodišnje zajedničko klupsko putovanje stranicama koje život znače, kao i nezaobilaznim slasticama.


Glavni dio susreta posvetili smo knjizi odabranoj za ovaj mjesec. Čitali smo roman „Sitnice koje život znače“ talijanskog autora Lorenza Maronea. Glavni junak je Cesare, sedamdesetsedmogodišnjak iz Napulja koji nakon smrti žene živi sam i proživljava posljedice svog hedonističkog života. Cesare i ostali likovi - Sveva, Dante, Marino, Eleonora, Rosanna i Emma – podsjećaju nas na dvije važne činjenice: da se naše odluke ne mogu poništiti, ali i da nikad nije kasno za nove odluke koje će nam drukčije usmjeriti život. Uz sve njegove mušice, u Cesareu smo ipak prepoznali veliko srce.


Umjesto da vam otkrijemo rasplet romana, preporučujemo da uz Cesarea krenete na avanturu potrage za srećom, a mi ćemo vam knjigu pokušati približiti svojim dojmovima.

Stil pisanja je neke od nas podsjetio na Bukowskog ili pak na stripove Alan Ford, no u bogatoj atmosferi romana ponekad je bila previše naglašena opsežnost u opisu događaja. Svidjela nam se toplina i nepokolebljivost likova, pogotovo stav da se ne obraća pažnja na to što će drugi misliti o nama te činjenica da se ne trebamo shvaćati odviše ozbiljno. Knjiga nas poučava da tek s protokom vremena shvatimo da sve što radimo dovodi do posljedica te služi kao upozorenje čitatelju da promisli što za sebe izabire, jer bi kasnije mogao požaliti.


Iz priče smo dobili poruku da je život kratak, a sreća nam je dostupna. Mi smo oni koji se trebamo pokrenuti i sami je potražiti. Za promjenu nikad nije kasno.


Za kraj vam donosimo jedan citat koji nam se posebno svidio: „Sviđa mi se onaj tko se svaki dan bori da bi bio sretan.“


Naš sljedeći sastanak je 24. travnja uz roman „Putni zapisi jednog mačka“.


Veliki pozdrav od dvogodišnjeg DeLibrisa!


Izvještaj pripremila članica Petra Licul.

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon.-Pet.: 8– 19h
Sub.: 8 – 13h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.