besplatno_članstvo
2
8
3
4
hodnik
6
7
9
E-KATALOG ENGLISH POLIVALENTNA DVORANA ČLANSTVO I UPISI IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI ibiblos Mobilna aplikacija

Čitateljski klub DeLibris | susret #24 | Osmi povjerenik

Čitateljski klub DeLibris | susret #24 | Osmi povjerenik

Prošli četvrtak Klub DeLibris zaključio je svoje polugodišnje druženje razgovorom o romanu „Osmi povjerenik“ - dojmove pročitajte u osvrtu članice Ivane Griparić Fable.

         Roman kojemu je pripala čast  da bude središte  rasprave  zadnjeg druženja našega čitateljskog kluba  prije ljetne stanke jest prvijenac Renata Baretića „Osmi povjerenik“. Baretić nas u romanu vodi na imaginarni najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, otok živopisnih stanovnika i još zanimljivijeg govora kojim se oni koriste, otok bez ikakve organizirane lokalne vlasti.

      Naslov otkriva zapravo i temu samog romana, a to je dolazak na Trećić osmog povjerenika kojemu je dodijeljen zadatak organiziranja izbora i uspostavljanja lokalne vlasti na otoku. Ono što je zaintrigiralo sve članove kluba jesu svakako  zanimljivi likovi, uglavnom stariji stanovnici, povratnici iz Australije, jedan Bosanac, Tonino i njegov otac, porno glumica i drugi koji žive na ovom udaljenom mjestu odcijepljeni od stvarnosti, zadovoljni svojim statusom i načinom života. U romanu se isprepliću stvarno i izmišljeno, evidentna je i politička pozadina koja je ogledalo političke situacije u Hrvatskoj, a sam trećićanski govor kojim likovi komuniciraju zaslužuje divljenje jer je „živ“ , prirodan idiom koji ima svoje zakonitosti, a ono što ga čini još simpatičnijim jesu anglizmi koji su njegov sastavni dio. Neki članovi smatraju da su određeni događaji vezani uz život na ovom jedva naseljenom otoku dosta neuvjerljivi, dok drugi nisu imali potrebu propitkivati je li autor trebao drukčije „postaviti“ stvari, roman ih je osvojio upravo takav kakav jest.

Stapanje sreće i tuge,  životna priča Siniše – osmog povjerenika za kojeg nismo sigurni je li ostao na otoku ili se vratio zagrebačkom  političkom životu, pa i sama pomisao da postoji mogućnost živjeti na ovakav način sigurno su razlozi zbog kojih je svojedobno ovaj roman osvojio hrvatsku čitateljsku publiku, kao i niz književnih nagrada.

      Složili smo se da bi bilo izvrsno iskustvo provesti na Trećiću nekoliko dana, tjedana i da bismo se svi, kao i glavni lik, zasigurno na njemu kao osoba i promijenili, pronašli sebe. Ovom otočkom knjigom opraštamo se od vas do rujna kada nam je u fokusu roman „Slučaj vlastite pogibelji“. Želimo vam opušteno i mirno ljeto uz mnoštvo dobrih naslova kojima ćete nahraniti dušu. Čitamo se u rujnu! Vengo coj!

Kalendar događanja

Srpanj
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Info i kontakt

Gradska knjižnica Labin

Adresa

Rudarska 1/A
52220 Labin

Telefon/Fax

Telefax: 052/856-232
Telefon: 052/852-257

Radno vrijeme

Pon. i čet.: 12– 19h
Uto., sri. i pet.: 8– 14h
Sub.: 8 – 12h

Copyright (c) Gradska knjižnica Labin. Sva prava na objavljene materijale pridržana.