Kontakt

Tel.: +385 52 852 257
Fax: +385 52 856 232


Ljetno radno vrijeme:

Pon.: 11h - 19h

Uto. - pet.: 8h - 15h


Sub.: zatvoreno

Održano predavanje Silvije Kolar-Fodor „Vrtlarenje u skladu s prirodom“

06.04.2018. - 09.04.2018.

Jučer je u organizaciji Gradske knjižnice Labin i Udruge Biovrt u polivalentnoj dvorani Knjižnice održano predavanje i predstavljanje knjige Silvije Kolar-Fodor „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.

 

Predavačica Silvija Kolar-Fodor, ujedno i predsjednica Udruge, otkrila je brojnoj zainteresiranoj labinskoj publici kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike, klimatske promjene, koje su prirodne metode povećanja plodnosti tla te kako uzgojiti obilje zdrave hrane.

 

Po završetku predavanja održano je i kratko predstavljanje novoobjavljene knjige te razmjena domaćeg sjemenja kako bi se i na taj način doprinijelo očuvanju naše biološke raznolikosti.

Najave

18.06.2018. - 01.09.2018.

LJETNO RADNO VRIJEME GRADSKE KNJIŽNICE LABIN

Od 18. lipnja do 1. rujna 2018. Gradska knjižnica Labin radi po ljetnom radnom vremenu.
09.07.2018. - 31.08.2018.

„Kreativno ljeto u Knjižnici “ - ljetne kreativne radionice za osnovnoškolce

I ove smo godine s puno pažnje za naše kreativce osmislili zanimljive likovno-kreativne radionice pod nazivom „Podvodni san“, usmjerene na poticanje kreativnog izražavanja u tehnici kaširanja papira i kolažiranja.

Noviteti

Víťo Staviarsky
Crne cipele
Romkinja Vrana, pripovjedačica, uvodi nas in medias res u magičan, šarolik, romski svijet: njezin cimer Ferdy umjesto isplate novca koji je pozajmio poznaniku dobiva njegovu mladu kćer Sabinu, da živi s njim i pomaže mu na štandu na buvljaku. Spletom okolnosti, Ferdy je prisiljen namijeniti Sabini drukčiju sudbinu – koja se njoj baš nimalo ne sviđa. Bježeći od života koji ju straši i zgraža, Sabina upoznaje slijepog svirača Karolka i zajedno kreću u pustolovinu koja pokrene čitav niz ekscentričnih događaja… Riječ je o romanu žanrovske fluidnosti, veoma labilnih granica. Pred nama je čas roman s krimi-elementima, a čas opet ljubavna priča i uzbudljivi roman ceste. Bajkoviti se ljubavni prizori glatko smjenjuju s turobnim i hladnim slikama kriminalnog miljea nakrcanog ubojstvima, seksualnim podvođenjem i prevarama. I upravo na kontrastu veselih scena s otužnim prizorima ljudskih sudbina autor gradi nijansama bogatu sliku temperamentnih Roma sa svom njihovom radošću i brigama koje ih tište.
Slavenka Drakulić
Nevidljiva žena i druge priče
Ovu zbirku od šesnaest priča autorica je posvetila temi starosti kojoj pristupa na intimistički način. Što se sve događa s tijelom, s emocijama, mentalnim procesima, kako se starenje odražava na svim razinama ljudskog bića - bolna su pitanja koja se otvaraju ovim pričama. Odnosi između supružnika, roditelja i djece tematiziraju se iz vizure starenja. Odlasci, zaboravnost, bolest, stid, bol, žaljenje, odustajanje, polagano nestajanje, međugeneracijsko nerazumijevanje, toposi su oko kojih autorica isprepliće priče.
Andrej Kurkov
Zakon puža
U svom velikom hitu Preživjeti s pingvinom Kurkov oslikava tmuran svijet postsovjetske ukrajinske realnosti i kako se pojedinci nose s tim. Crni humor i brze izmjene nevjerojatnih dijaloga podsjećaju na remek-djela najvećih ruskih i ukrajinskih pisaca zlatnog doba. U tom smislu, nastavak romana, Zakon puža predstavlja direktan nastavak priče o pingvinu Miši, koji je od počasnog gosta na pogrebima političara i mafijaša ipak uspio uz vlasnikovu pomoć pobjeći do Antarktike. U ovom djelu pingvin Miša se jedva pojavljuje, dok priča prati njegovog vlasnika Viktora i kako se on snalazi kroz nepropusne i maglovite krajolike Kijeva, iz kojeg bježi sve do Antarktike, kako bi ponovno pronašao svog nevjerojatnog ljubimca.
Oliver Pötzsch
Krvnikova kći
Nedugo nakon Tridesetogodišnjeg rata iz rijeke je izvučen polumrtav dječak. Na ramenu je imao tetovirani simbol, navodno vještičje djelo. Stanovnici Schongaua krivnju za dječakovu smrt svaljuju na primalju Marthu Stechlin kod koje je dječak, zajedno s ostalom gradskom siročadi, često zalazio. Gradski vijećnici žele što prije pogubiti primalju kako bi obuzdali nemir građana. Krvnik Jakob Kuisl dobiva zadatak izvući iz nje priznanje, no on je uvjeren u primaljinu nedužnost. Sluti da se pogubljenjem navodne vještice samo želi zataškati zločin i prikriti stvarni krivac. Krvnik, njegova lijepa kći Magdalena i naočiti sin gradskog medikusa, Simon, odlučuju zajedno istražiti okolnosti ubojstva. S vremenom nestaje još djece, a kada je u gradu otkriven leš još jednog dječaka, također siročeta, Schongauom zavlada prava histerija…
Julian Barnes
Jedina priča
Roman je ovo o odrastanju i sazrijevanju. Okosnicu čini odnos udate žene i mladića. Jednog ljeta, šezdesetih godina prošloga stoljeća, u južnom predgrađu Londona devetnaestogodišnji Paul u lokalnom teniskom klubu upoznaje Susan, samouvjerenu, ironičnu četrdesetosmogodišnjakinju, zarobljenu u braku bez ljubavi. Među njima odmah zaiskri privlačnost i rodi se ljubav. Postavši nerazdvojni, sele u London. Desetljećima kasnije, Paul se prisjeća početaka njihove veze, te kako je s vremenom sve krenulo nizbrdo.... Slično kao u još jednom svom djelu, „Osjećaj kraja“, autor maestralnim stilom preispituje krucijalna pitanja ljudske egzistencije - patnju i bol gubitka kao i činjenicu da nam prva ljubav zauvijek obilježi život.
Jill Santopolo
Izgubljena svjetlost
Od trenutka kad su se Lucy i Gabe upoznali na posljednjoj godini studija, povezali su se na poseban način i izgradili odnos kakav kasnije više ni s kim neće doživjeti. Život ih nakon toga dva puta razdvaja te na koncu Gabe kao fotoreporter odlazi na Bliski istok, a Lucy se posvećuje karijeri u New Yorku i zasniva obitelj. Hoće li se ikada ponovno sresti i što im je sudbina namijenila? Roman ispričan iz perspektive Lucy priča je o srodnim dušama, kompleksnosti ljubavi i važnim životnim odlukama.
Moacyr Scliar
Njegovo Veličanstvo od Xingua
Ovaj je roman ispovijest bezimenog junaka koji, ležeći u bolesničkoj postelji negdje u Brazilu, odlučuje liječniku ispripovjediti svoju priču. Čitav svoj život ispleo je oko figure doktora Nutelsa kojeg je upoznao dok su još bili djeca, na brodu Madeiri kojim su doplovili u Brazil bježeći iz Rusije, i na neki je način opsjednut njime. Na brodu se dvojica dječaka snažno povezuju, a protagonist će do kraja života nositi uspomenu na to prijateljstvo. Iako se više nikad nisu vidjeli, čuli ili si pisali, Noel ga je nepovratno obilježio i, premda neprisutan, vodio kroz život. Kroz protagonistova sjećanja i anegdote pred čitateljem se otvara kompleksna priča o prijateljstvu, ruskim Židovima koji su imigrirali u Brazil te odnosu brazilske politike i domorodačkog stanovništva.
Ruth Hogan
Čuvar izgubljenih stvari
Nekoć čuven autor kratkih priča, a sad u sutonu života, Anthony Peardew cijeli je život brižno skupljao izgubljene stvari ne bi li se iskupio zbog obećanja koje je davno dao i prekršio. Znajući da mu vrijeme curi, svoju kuću i sva svoja izgubljena blaga ostavlja svojoj pomoćnici Lauri, jedinoj osobi kojoj može vjerovati da će poštovati uvjet njegove oporuke i na tisuće predmeta iznova sjediniti s njihovim zakonitim vlasnicima. Ali posljednja želja Čuvara izgubljenih stvari ima nepredviđene posljedice i izaziva krajnje nevjerojatan niz susreta…
Marina Šur Puhlovski
Divljakuša
„(Anti)ljubavni“ roman donosi ispovijed o životu jedne žene. Divljakušom je morala postati u trenutku kad se (ponovno, po tko zna koji put) upitala gdje joj je bila pamet, a to je trenutak u kojem započinje svoju zahuktalu priču, svoju ispovijed o tome kako su se mladenački snovi o sreći prometnuli u puke iluzije. I zato se mora osloboditi naslaga obiteljskog emocionalnog naslijeđa, disfunkcionalnog braka, pritisaka okoline i tradicije koji izvitoperuju suptilne međuljudske odnose. Roman je dobio nagradu V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman u 2018. godini.
Angela Marsons
Nijemi vrisak
Petero ljudi okupe se oko plitkoga groba. Kopali su ga naizmjence. Trebalo bi im puno više vremena da su kopali jamu za odraslu osobu… Mnogo godina kasnije, ravnateljica ženske škole nađena je okrutno utopljena. Bilo je to prvo u nizu jezivih ubojstava koji su potresli Black Country. Ali kad otkriju ljudske ostatke na zemljištu nekadašnjeg doma za nezbrinutu djecu, s njima na vidjelo izađu i uznemirujuće tajne tog mjesta. Policijska inspektorica Kim Stone nedugo nakon toga shvati da lovi izopačeni um, čija ubojstva sežu desetljećima unatrag. Broj tijela raste, a Kim mora spriječiti ubojicu prije nego što ponovno napadne. Međutim, da bi ga uhvatila, Kim se mora suočiti s vlastitim demonima iz prošlosti prije nego što bude prekasno.
Michelle Frances
Zaručnica
Djevojka. Momak. Njegova majka. I laž zbog koje će se pokajati što ju je izgovorila. Laura ima sve. Uspješnu karijeru, dugogodišnji brak s bogatim suprugom i dobrog, darovitog i naočitog sina, Daniela, kojemu su 23 godine. No tada Daniel upozna Cherry. Cherry je mlada, lijepa i inteligentna, ali u životu nije imala iste povlastice kao Daniel. Stoga poželi Laurin život. Kad Cherry, zadivljena pogleda, uđe u obitelj, želeći da je objeručke prihvate, Laura će posumnjati da buduća snaha nije onakva kakvom se pokazuje. Kad se dogodi tragedija, jedna će od njih izgovoriti neoprostivu laž – vjerojatno najgoru laž koju itko može izreći. Bio je to očajnički čin, ali sukob će im zauvijek promijeniti život. Roman Michelle Frances Zaručnica jedno je od najvećih iznenađenja u žanru trilera objavljenih zadnjih godina. Zbog uvjerljiva opisa i seciranja zamršenih obiteljskih odnosa, ovaj roman uspijeva prijeći granice žanra i prerasti u ozbiljnu obiteljsku dramu.
Drago Hedl
Vrijeme seksa u doba nevinosti
Nezahvalno je pisati tekst za ovitak romana koji u svakoj rečenici ima toliko života i intimnosti. Ne možete mu ništa dati, samo oduzeti. Zato ću na ovo malo prostora pokušati navesti o čemu je sve ovaj iskreni, topli, životni i dirljivi roman: o svijesti kako našom sudbinom većinom upravlja viša sila, a ono što kontroliramo sami, uvijek nekako upropastimo; o vječnom pogledu unatrag i potrazi za krivim skretanjima; o našoj dirljivoj vjeri kako do samoga kraja život tek treba započeti; o banalnim pogreškama i ponekad prevelikom egu koji mogu uzrokovati velike boli i promijeniti živote. O Osijeku, New Yorku i Pragu, o tome kako su ljudi svuda isti, ljudi koji žele biti voljeni, o seksu koji se zaboravi čim se dogodi i onome koji se pamti do kraja života zato što se nikada i nije dogodio. O kratkom sjaju nevinosti i ljepoti iskustva jer samo ono može ispisati ovakve stranice. (Ivana Bodrožić)
Rutger Bregman
Utopija za realiste
Autor razmatra ideju o uvođenju univerzalnog temeljnog dohotka te daje povijesni kontekst i pregled nastajanja te ideje. Na jasan, britak i poticajan način predočava čitateljima kako je ta utopijska ideja danas ostvariva te se već u pokusnoj fazi i uvodi u nekim zemljama (Finska, Danska, Kanada, itd.). Autor javno zagovara univerzalni temeljni dohodak, kraći radni tjedan i iskorjenjivanje siromaštva te dokazuje da je to u današnjem društvu moguće i realno ostvarivo.
Maja Lunde
Povijest pčela
Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. Povijest pčela roman je s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, i koji je konstruirao novi tip košnice; pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.
Josip Mlakić
Crni gavran i bijele vrane
Kada na šumskome putu u središnjoj Bosni pronađu mrtvo, poluraspadnuto muško tijelo s tetovažom na arapskome, policijski inspektori Vinko Marić zvan Sećija i Sadik Šarić smatraju da će to biti još jedan slučaj u nizu koji će brzo zaključiti i nastaviti raditi po uobičajenoj shemi. Dva inspektora jednako kao i svi oko njih, od Sanele, tajnice zaposlene po vezi, do nadređenog šefa, ali i lokalnih i državnih političara, teže samo jednome – kako se obogatiti, živjeti lagodno bez prevelikog rada, od namještenih kladioničarskih rezultata, i uživati u nekom od poroka, od droge do seksa. No slučaj smrti tajanstvenog mladića sve će ih dovesti u škripac, a dvojica će inspektora usprkos upozorenjima željeti razmotati klupko koje vodi do Višegrada i ratnih zločina silovanja, domova za ratnu siročad, ucjena televizijskih zvijezda, poslova s mafijom…
Robert Ferguson
Hennry Miller: Život
Robert Ferguson je u ovoj biografiji Henryja Millera – za jedne proroka senzualizma, za druge nepopravljivog boema, a za treće besramnog egoista – uspio razdvojiti isprepletene i podvojene ličnosti Millera pisca i Millera književnog lika iz njegovih vlastitih romana. Od Prousta i Joycea, preko W. G. Sebalda pa sve do Knausgaarda, autofikcija kao oblik fikcionalizirane autobiografije dominira najintimnijom književnom formom. Miller se tvrdoglavo odupirao bilo kakvoj kategorizaciji svoga književnog djela inzistirajući na tome da književnost za njega jest život i tim je stavom utjecao na generacije pisaca. Ferguson istražuje Millerove poze i ranjivosti i podastire nam portret složene i dojmljive ličnosti u nezgodnom spoju hipersenzibilnosti i krajnje nonšalancije, koji se možda najbolje očituje u desetogodišnjoj ljubavno-književnoj vezi s Anaïs Nin. Pokušaj da govori istinu i hrabro se suočava sa životom i svijetom Millera je stajao trideset godina zabrane prodaje njegovih knjiga, ali mu je zato priskrbio poštovanje književnih velikana poput Orwella, T. S. Eliota i Lawrencea Durrella, a naposljetku i nebrojenih čitalaca diljem svijeta.
Sven Popović
Uvjerljivo drugi
Nekada se čini: sve se obrnulo. Klinci odrastaju brže, ali sporije postaju odrasli. Svijet je vruć krumpir, tridesete su nove osamnaeste, a velike priče o odgovornosti predane su sve, samo ne odgovorno – i treba plesati što dulje – ili tako barem u jednom novozagrebačkom naselju izgleda Emiru, Iliji i Fricu, a najviše onome oko koga se sve vrti, Mladome Piscu, bezimenom junaku novog romana Svena Popovića. A o čemu Popovićev mladi pisac piše? Uglavnom, o onome što živi. O ljubavi i djevojkama, o izlascima i lutanjima, o poslu koji se odrađuje i prijateljstvu koje se stavlja na kušnju, o sanjarenju i životarenju, o nikada prvima, ali uvjerljivo drugima, o svoj sili bendova čija je glazba soundtrack uz koji se lako može zaboraviti i(li) otplesati život. Naravno, Popovićev pisac piše i o pisanju. Ako i nije generacijski, Uvjerljivo drugi roman je koji od prvog do zadnjeg retka govori o sada, tjerajući nas da se zamislimo nad onim što će nas, i naše klince, u zemlji u kojoj živimo dočekati sutra.
Patrick deWitt
Pomoćni majordom Malković
Lucijan Malković, siromašni momak iz pitoresknog sela Bury, kompulzivni je lažljivac. Kad dobije posao pomoćnog majordoma u udaljenom dvorcu Von Aux i svojoj bivšoj djevojci ispriča bajku o bogatstvu i krasoti koji ga tamo čekaju, postaje predmetom nesmiljene poruge. Već sam put do surovog istočnog planinskog lanca obilježen je nadrealnim susretom s parom vještih džepara, a stigavši na odredište, Lucijan zamalo strada u lokalnom ratnom sukobu. Kad konačno uspije ući u dvorac, ondje ga dočeka pomalo jezoviti majordom gospodin Oldeglough. Sretan što je napokon na sigurnome, Lucijan i ne sluti da tek tada počinje prava avantura koja će ga dovesti na rub Jako velike rupe...
Ricardo Piglia
Pod crnim svjetlom
U malome mjestu usred argentinske pampe ubijen je Tony Durán. Početak je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a Durán je sve ono što je ondje teško razumjeti: elegantni Portorikanac s američkom putovnicom, mulat s manirama svjetskog čovjeka i – kao da to nije dovoljno – ljubavnik sestara Belladona. Blizanke Sofía i Ada naime kćeri su najmoćnijeg čovjeka mjesta, a njihova braća Lucio i Luca osnivači tvornice koja je osim prototipova trkaćih automobila u uspavani provincijski gradić dovela budućnost. I snove. U istrazi koju, svaki za sebe, provode osebujni mjesni policijski inspektor Croce i novinar iz Buenos Airesa Emilio Renzi ispreplest će se zato slojevi obiteljske i argentinske povijesti, sjedinjeni u priči o zločinu i strasti, opsesiji i vječnoj borbi novoga sa starim. Pod crnim svjetlom nesvakidašnji je krimić koji se opire klišejima i jednostavnim rješenjima, ali i zanimljivo konstruirano umjetničko djelo kojim je Ricardo Piglia osvojio najznačajnije književne nagrade španjolskoga govornog područja.
Francesca Borri
Sirijska prašina
Francesca Borri spada u red požrtvovnih ratnih dopisnika koji su se potpuno posvetili reporterskom zadatku i istovremeno ostali fokusirani na patnje ljudi u svjetskim kriznim žarištima, s namjerom da prenesu vijesti o stradanju nevinih na svim stranama, bez obzira o kojem se ratu, vojnoj intervenciji ili oružanom sukobu radi. Borri u ovoj iznimnoj reportaži koja predstavlja vrhunac diskurzivnog žanra pred čitatelja iznosi sav besmisao patnje nemoćnih stanovnika sirijskog grada Alepa, koji je između 2012. i 2016. bio poprištem nesmiljenih borbi između pobunjenika najrazličitijih političkih i svjetonazorskih boja i vojske sirijskog režima Bašara al-Asada. Štoviše, ona vrlo precizno, sigurnim rukopisom i rafiniranim književnim stilom do kraja razobličava medijsku sliku nastalu oko rata u Siriji i jasno predočava besciljnost televizijskih i novinskih kuća koje prenose kontradiktorne izjave svjetskih političara i upadaju u zamke lažnih vijesti samo kako bi eksploatirale opće zgražanje nad stravičnim prizorima koji naviru iz te ratom opustošene zemlje. Francesca Borri prvi je glas mladog svjetskog reportažnog novinarstva.
Noam Chomsky
Globalno nezadovoljstvo
U ovoj novoj zbirci intervjua, Noam Chomsky, jedan od vodećih suvremenih intelektualaca, ukazuje na sveopće nezadovoljstvo širom svijeta koje bi se uskoro moglo rasplamsati. U razgovorima o vrlo raznolikim temama s Davidom Barsamianom, svojim dugogodišnjim sugovornikom, Noam Chomsky navodi nas na to da promislimo o „svijetu koji ostavljamo djeci i unucima“, o svijetu koji su ugrozile klimatske promjene i sve veći izgledi za izbijanje nuklearnoga rata. Ako aktualni sustav nije u stanju riješiti te opasnosti, tvrdi on, onda je na nama da ga iz temelja promijenimo. Ovih dvanaest intervjua propituju najnovije događaje diljem svijeta: uspon ISIS-­a, dosege državnog praćenja i nadzora, razorno djelovanje sustava moći, sve izraženiji bijes zbog ekonomske neravnopravnosti, sukobe na Bliskom istoku, te predsjednički mandat Donalda Trumpa. U osobnim osvrtima na djetinjstvo provedeno u Philadelphiji, Chomsky opisuje i vlastito intelektualno putovanje, kao i nastanak beskompromisnih stavova koji su ga doveli do pozicije vodećega američkog intelektualnog disidenta.
Linwood Barclay
U neposrednoj blizini
Sedamnaestogodišnji Derek Cutter planirao je ostati u praznoj kući svojega najboljeg prijatelja i susjeda Adama Langleyja dok su Adam i njegova obitelj na jednotjednom odmoru. Siguran da su Langleyjevi konačno otišli, provodi vrijeme u praznoj kući kad ga iznenadi njihov povratak. Skriven u podrumu Adam čeka da svi zaspu kako bi se iskrao iz kuće, no pojavljuju se nepoznati posjetitelji koji hladnokrvno ubijaju Langleyjeve. Užasnuti Adam bježi kući, a sljedećeg dana inače mirni gradić Promise Falls uznemiri vijest o smaknuću čitave obitelji. Derekovi roditelji Jim i Ellen Cutter, potreseni smrću susjeda, nadaju se da je njihov dom siguran, no ubrzo im postaje jasno da su i sami na meti ubojica.
Elena Ferrante
Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju
Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju treći je roman iz ciklusa Genijalna prijateljica Elene Ferrante. Lila i Elena – siromašne, genijalne djevojčice iz Napulja – postale su žene. Elena je ostavila pejzaže djetinjstva za sobom, diplomirala je, objavila uspješan roman i ušla u privilegirane krugove. Lila je ostavila supruga i napornim fizičkim radom pokušava prehraniti sebe i sina. Mlade žene, svaka na svoj način, pokušavaju zgrabiti priliku da uzmaknu životu siromaštva, neznanja i podčinjenosti. A to rade u vrtlozima ideoloških previranja talijanskog društva kraja šezdesetih i sedamdesetih; svjetovima revolucionara i reakcionara, studenata i komorista, komunista i fašista, ali i u svijetu koji otvara sasvim nove mogućnosti emancipacije.
Cilla i Rolf Börjlind
Plima
Na Nordkosteru je večeras najviša plima, more će potpuno prekriti plažu. Troje ljudi kopa rupu, ne znajući da ih iz mraka promatra dječak. Njegova radoznalost ustupit će mjesto užasu kada u mraku nasluti i četvrtu osobu - ženu kojoj je ta rupa namijenjena. Plima polako nadolazi, tihi valovi sve su bliže ženi zakopanoj u pijesak do brade... Dvadeset četiri godine poslije, stravičan zločin još uvijek je neriješen. Mlada studentica Policijske akademije Olivia Rönning želi nastaviti stopama svog oca i postati detektivka. Od tog cilja dijeli je još samo jedna, naizgled jednostavna prepreka: profesor joj je dao u zadatak da odabere jedan neriješen stari slučaj i pronađe ubojicu. Olivia i ne sluti u što se upustila i kakvo zlo vreba na tom putu…
Irina Aleksander
Zov plime
Roman ruske emigrantice osebujne biografije koja je u Hrvatskoj živjela dvadesetak godina do početka Drugog svjetskog rata, za koje vrijeme se u svom literarnom salonu družila sa zagrebačkim intelektualcima na čelu s Miroslavom Krležom, prvi put je objavljen 1943. u Americi, gdje je emigrirala s mužem Božidarom Aleksanderom. Fabula romana temelji se na stvarnoj životnoj priči Valentine Orlikove, časnice sovjetske trgovačke mornarice. Prema njezinu životu oblikovan je lik junakinje Galine Sedove, hrabre i sposobne žene koja se istaknula brojnim pomorskim podvizima i tako izazvala divljenje američke javnosti, te postala medijska zvijezda. Američki senator Joseph McCarthy u svojoj protukomunističkoj kampanji optužio je Aleksanderove za špijunažu, te je roman vjerojatno u to vrijeme izbačen iz javnih knjižnica i ostao do danas nepoznat, a ruski original nije pronađen.
Jo Nesbø
Machbeth
Svoju verziju Shakespeareova Macbetha Jo Nesbø smješta u neimenovani škotski grad početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U toj luci i propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s kriminalnim bandama, ali i dugogodišnjom korupcijom koja je posve vezala ruke policiji tijekom desetljeća službe njegova prethodnika. Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut tim napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti, a sve je manje onih kojima može vjerovati.
Guzel Jahina
Zulejha otvara oči
U zimu 1930. g. u tatarskom selu Julbašu Zulejhina muža ubijaju komunisti pod optužbom da je kulak, a ona, samo sa zavežljajem, biva prognana u nepoznato. Nakon dugog i iscrpljujućeg putovanja Zulejhin se život mijenja iz temelja, a sva dotad naučena pravila gube na važnosti. Zajedno sa šačicom preseljenika, Zulejha je prisiljena prilagoditi se surovim životnim uvjetima tajge uz obalu rijeke Angare. Pored sitne, zelenooke Tatarke u toj su se šarolikoj zajednici obrele najrazličitije osobnosti i profesije – poludjeli liječnik, nekoć uspješni slikar, obrazovani građanski par iz Lenjingrada, beskrupulozni kriminalac – a svima njima na čelu je naočiti komandant Ignatov, ubojica Zulejhina muža. Hoće li se i po koju cijenu svi oni uspjeti oduprijeti uvjetima koji traže nadljudsku izdržljivost pitanje je koje se proteže kroz cijeli roman...
Han Kang
Vegetarijanka
Glavna junakinja ovog romana gotovo je potpuno bezglasna, upoznajemo je samo kroz njene snove te sve o njoj i njenom životu saznajemo iz usta njenog supruga, sestre i šogora. Odluka da prestane jesti meso za Yeong-hye kulminira u želju za potpunim fizičkim nestankom, samouništenjem, ali ujedno i samospasenjem. Autorica u romanu istražuje i različite oblike rubnog ponašanja i nasilja, posebice seksualnog, te donosi uvid u skrivene obiteljske odnose tipične za Južnu Koreju. Jedna od najcjenjenijih južnokorejskih autorica za ovaj je roman osvojila prestižnu nagradu Man Booker International.
B. A. Paris
Slom
Sve je počelo te noći u šumi. Cass Anderson nije pomogla ženi u automobilu kad se jedne olujne noći provezla kraj nje na putu kući, i ta je žena sada mrtva. Sve otada netko uznemirava Cass uporno je zovući i šuteći preko telefona. Uvjerena je da je taj netko promatra. Obuzeta osjećajem krivnje, počinje i zaboravljati. Nije sigurna je li popila svoje tablete, koja je šifra za alarm u kući i je li nož koji je vidjela u kuhinji onaj kojim je počinjeno strašno ubojstvo. Cass se čini da polako gubi razum i da više ne može vjerovati ni samoj sebi. A ako ne možeš vjerovati sebi, kome možeš?
Larí Marí
Bremenita šutnja
Postoji li u svima nama neko breme? Put koji nismo prokrčili, prepreka koju nismo savladali pa su sve naše misli i čini uzrokovane tom prošlošću koja nam kroji živote? Mračan bunker iz prvog svjetskog rata skriva tajnu obitelji Burata. Tko su anđeli u sjeni? Jesu li uspjeli u tajnoj misiji ili su pod humkom mahovine ostala crna jaja? U nasljeđe su joj ostavili bremenitu šutnju, zagonetku kojoj nije dorasla. Hoće li se njihova kći Medena uplesti u mrežu ruskog bogatstva koje će joj omogućiti ostvarenje zatomljenih osjećaja? Most spasa tako je daleko, crna točka na obzoru nedokučive zemlje ljubavi.

Novo na DVD-u

Rian Johnson
Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi
Skywalker saga nastavlja se kada se heroji nastavka Sila se budi pridruže legendama galaktike u epskoj pustolovini koja će otkriti nove tajne Sile.
Carlos Saldanha
Ferdinand
Animirani film Ferdinand obiteljska je komedija. Ferdinand (John Cena) je veliki bik s još većim srcem. Nakon što su ga ljudi pogrešno doživjeli kao jednu opasnu zvijer, Ferdinanda odvode od kuće. Odlučan da se vrati u obitelj, on okuplja raznolik tim i kreće na nevjerojatnu avanturu. Priča temeljena na dječjoj knjizi prepuna je duhovitih zapleta i još jednom nam dokazuje da ne smijemo druge suditi isključivo po izgledu.
Kenneth Branagh
Ubojstvo u Orient Expressu
Potaknut obnovljenom vjerom u čovječanstvo i inspiriran Supermanovim nesebičnim činom, Bruce Wayne zatraži pomoć svoje novootkrivene saveznice, Diane Prince, u suočavanju s najvećim neprijateljem do sada. Zajedno, Batman i Wonder Woman moraju pronaći i unovačiti tim superljudi kako bi otklonili novu prijetnju. Unatoč timu heroja koji čine Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg i Flash, možda je već prekasno da se spasi planet od napada katastrofalnih razmjera.
Zack Snyder
Liga pravde
Potaknut obnovljenom vjerom u čovječanstvo i inspiriran Supermanovim nesebičnim činom, Bruce Wayne zatraži pomoć svoje novootkrivene saveznice, Diane Prince, u suočavanju s najvećim neprijateljem do sada. Zajedno, Batman i Wonder Woman moraju pronaći i unovačiti tim superljudi kako bi otklonili novu prijetnju. Unatoč timu heroja koji čine Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg i Flash, možda je već prekasno da se spasi planet od napada katastrofalnih razmjera.
Valerie Faris, Jonathan Dayton
Rat spolova
Film je temeljen na istinitoj priči o teniskom meču iz 1973. godine između ženske prvakinje Billie Jean King i muškog prvaka Bobbyja Riggsa. Kao žestoki rivali s terena s brojnim predrasudama o suprotnom spolu, Billie Jean i Bobby donose kulturološki spektakl koji izlazi iz okvira sporta...
Tomas Alfredson
Snjegović
Od Martina Scorsesea kao izvršnog producenta stiže nam Snjegović, temeljen na književnoj uspješnici Joa Nesboa. Detektiv elitnog policijskog odreda (Michael Fassbender) istražuje serijskog ubojicu čije žrtve nestaju s pojavom prvog snijega. Uz pomoć mlade talentirane novakinje (Rebecca Ferguson), povezuje desetljeće stare slučajeve s novim u nadi da će zaustaviti nadolazeće zlo prije prvog snijega.
Matthew Vaughn
Kingsman: Zlatni krug
Kingsman: Tajna služba, predstavila nam je svijet Kingsmana – nezavisne, međunarodne obavještajne agencije, čiji je glavni cilj održati svijet sigurnim. U nastavku, Kingsman: Zlatni krug, junaci se suočavaju s novim izazovima. Kada njihovo sjedište bude uništeno, putovanje će ih odvesti do otkrića srodne špijunske agencije u SAD-u pod nazivom Statesman, koja također datira iz vremena kada su obje agencije osnovane. U novoj avanturi koja testira snagu njihovih agenata, dvije elitne agencije morat će se udružiti kako bi pobijedile nemilosrdnog zajedničkog neprijatelja i spasile svijet.
Edgar Wright
Vozač
Baby je talentirani mladi vozač automobila za bijeg nakon pljački koji se služi ritmom glazbe kako bi najbolje vozio. Kada upozna djevojku svojih snova, Baby prepoznaje priliku za napuštanje priliku za kriminala i početak novog i boljeg života. Ipak, nakon što ga mafijaš prisili da radi za njega, Baby se mora suočiti sa stvarnošću – pljačkom unaprijed osuđenom na propast koja će mu ugroziti život, ljubav i slobodu.
Denis Villeneuve
Blade runner 2049
Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleski policajac K (Ryan Gosling) otkriva dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala preostalo ljudsko društvo baciti u totalni kaos. K-ovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina…
Dean Devlin
Geostorm
Nakon niza prirodnih katastrofa koje ugroze naš planet, svjetski čelnici odluče stvoriti mrežu satelita koji će kontrolirati klimu i čuvati stanovništvo cijelog svijeta. Ubrzo nešto krene po zlu - sustav koji je bio stvoren da čuva Zemlju, počne ju napadati. Utrka s vremenom započne kako bi se otkrila stvarna prijetnja - stvaranje globalne oluje koje će uništiti sve i svakoga.
Andrés Muschietti
Ono
Stephen Kingovo horor remek-djelo prilagođeno novim generacijama. U Derryiju, državi Maine, sedmoro prijatelja ujedinjuje se protiv zlokobnog klauna koji stoljećima proganja njihov mali gradić. Nazivajući se Pennywise - plešući klaun, Ono je čudovište nadnaravne snage koje svoju moć crpi iz najmračnijih strahova svojih žrtava. Preplašena svojim najstrašnijih noćnim morama, djeca mogu preživjeti Ono samo ako ostanu zajedno.
Christopher Nolan
Dunkirk
U epskom akcijskom trileru Dunkirk glavne uloge tumače Fionn Whitehead, Kenneth Branagh, Mark Rylance i Tom Hardy. Priča se odvija na kopnu, moru i u zraku, kada na plažama Dunkirka neprijateljske trupe okruže stotine tisuća britanskih i savezničkih vojnika. Iznad kanala, RAF-ovi Spitfire avioni vode borbu sa neprijateljem pokušavajući zaštititi izložene vojnike. U međuvremenu, stotine manjih brodova s posadama sačinjenim od vojnika i civila riskiraju svoje živote ne bi li spasili barem dio očajnih vojnika.
Igor Gotesman
Petorka
Petero najboljih prijatelja sanjaju o dijeljenju zajedničkog stana, pa kada se pojavi šansa, Julia, Vadim, Nestor i Timothee bez razmišljanja pristanu. Posebno kada Samuel obeća da će plaćati pola stanarine. No, ubrzo nakon preseljenja, Samuel ostane bez novaca. Međutim, odluči nikome ništa ne govoriti već pokuša prikupiti novac dilajući travu. No, Samuel ne ispadne diler kakav je zamišljao da će biti, pa kada sve propadne on se okreće jedinoj obitelji koju ima - svojim prijateljima.
Pascal Bourdiaux
Obiteljska banda
Carol je introvertna računalna inženjerka koja još uvijek živi s majkom, a Caroline je buntovna đeparošica koja operira po hotelskim rivijerama. Ove dvije žene nemaju baš ništa zajedničko - osim istog oca Patricka, kojeg nisu nikada vidjele i koji je dao petama vjetra prije nego su se rodile. Do danas, kad se Patrick odlučio vratiti u njihove živote s odličnom idejom: da zajedno ukradu Stradivarijevu violinu vrijednu 15 milijuna eura. No, Patrick nije računao na totalni amaterizam i stalne prepirke svojih dviju kćeri.
Jonathan Mostow
Lovac ili lovina?
Ovaj triler prati Lucasa, osamljenog ubojicu koji je unajmljen da ubije mladu ženu Ellu, koja uživa u suncu u malom toskanskom gradiću sa svojim dečkom, ne sluteći što se sprema. Lucas ne uspijeva u svom naumu a njegov plan pada u vodu, i tada kreće igra mačke i miša. Oboje postaju mete te će se morati udružiti kako bi se spasili.
Marcel Barrena
100 metara
Ramónu je dijagnosticirana multipla skleroza (MS) u tridesetima. Liječnik mu kaže da će jedva moći hodati, a kamoli trčati. Usprkos dijagnozi, Ramon odluči sudjelovati na ultimativnom sportskom izazovu i najtežoj utrci na svijetu - Ironman triatlonu: 42 km trčanja, 3,8 km plivanja i 180 km bicikliranja. Ovo je istinita priča Ramóna Arroya, 44-godišnjaka koji je postao legendarni MS atletičar nakon što mu je dijagnosticirana MS prije 12 godina.
Dejan Aćimović
Anka
Dječja bajka, smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća, ANKA je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište. Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte...
Brian Fee
Auti 3
Zaskočen novom generacijom trkaćih automobila brzih kao plamen, legendarni Munjeviti Jurić iznenada je izbačen iz sporta koji voli. Da bi se vratio u igru, trebat će pomoć Klare Ramirez, revne mlade tehničarke s vlastitim planom za pobjedu, nadahnuće od starog Fantastičnog Hudson Horneta i nekoliko neočekivanih preokreta. Srce šampiona testirat će se na najvećoj stazi Piston kupa gdje će se dokazati da broj 95 još nije gotov!
Ben Affleck
Zakon noći
Samoproglašeni odmetnik i protivnik sistema, Joe Coughlin (Ben Affleck), nije poput drugih gangstera. On posjeduje osjećaj za pravdu i otvoreno srce. Vođen željom da ispravi nepravde koje su mu počinjene, započinje riskantan pohod te zajedno sa svojom okrutnom bandom napušta Boston i odlazi u Tampu. I dok osveta postaje slađa od melase krijumčarenog ruma, Joe otkriva kako sve ima svoju cijenu.
Rodrigo Garcia
Putnici
Jennifer Lawrence i Chris Pratt glume u ovoj intenzivnoj avanturi o Aurori i Jimu, putnicima svemirskog broda koji ih prevozi u novi život na drugom planetu. Smrtonosni zaokret započinje kada se greškom probude iz hibernacije 90 godina prije dolaska na odredište. Istražujući razlog greške, otkrivaju da se cijeli brod nalazi u smrtnoj opasnosti. Sada kada su životi 5000 putnika na kocki, samo Aurora i Jim mogu ih spasiti.
Jon Watts
Spider-man: Povratak kući
Uzbuđen zbog iskustva koje je doživio sa Osvetnicima, Peter se vraća kući i životu s tetom May (Marisa Tomei), a gdje ga pod budnim okom čuva njegov novi mentor Tony Stark (Robert Downey Jr.). Peter se pokušava vratiti svojoj uobičajenoj dnevnoj rutini, iako ga u tome ometa pomisao kako se još uvijek mora dokazati kao pravi superheroj. Kada se pojavi novi zlikovac - Vulture (Michael Keaton), Peter počne strahovati za sve do čega mu je najviše stalo.
Matt Reeves
Planet majmuna: Rat
U ovom uzbudljivom nastavku sage Planete majmuna, Caesar (Andy Serkis) i njegovi majmuni prisiljeni su na smrtonosni sukob sa vosjkom ljudi koju vodi nemilosrdni Pukovnik (Woody Harellson). Nakon što njegova vojska pretrpi znatne gubitke, Caeser se odluči osvetiti u konačnom obračunu koji će odrediti sudbinu planete!
Andrew Jay Cohen
Kuća sreće
Kada im kći bude primljena na toliko željeni fakultet, Scott i Kate Johansen (Will Ferrell i Amy Poehler) nađu se u problemu s plaćanjem visoke školarine. Očajno želeći pronaći novac, riskiraju sve i odluče otvoriti casino u kući prijatelja Franka (Jason Mantzoukas).
Pierre Coffin, Kyle Balda
Kako je Gru postao dobar
Animirani film Kako je Gru postao dobar donosi priču o Gruu, Lucy i njihovim kćerima Margo, Edith i Agnes, i naravno, Malcima. Nakon što je otpušten iz Anti-Villain Leaguea jer nije uhitio Balthazara Bratta, posljednjeg zlikovca koji je zaprijetio čovječanstvu, Gru se nađe usred krize identiteta. Kada se pojavi tajanstveni stranac koji ga upozna s činjenicom da ima davno izgubljenog brata koji silno želi biti zlikovac baš poput njega, ovaj bivši super zlikovac će ponovo otkriti kako je dobar osjećaj ponovo biti zao.
Alex Kurtzman
Mumija
Tom Cruise u glavnoj ulozi filmske inačice o legendi koja je, još od početaka naše civilizacije, fascinirala kulture diljem svijeta: Mumija. Duboko ispod površine pustinje, drevna i nepravedno osuđena princeza (Sofia Boutella), biva probuđena u sadašnjosti. Njena zloba je rasla tijekom tisućljeća, a s njom i moć uništenja koja premašuje ljudska poimanja. Od pješčanih pustinja Bliskog istoka do današnjeg Londona, Mumija je sinonim za čuda, uzbuđenja i maštanja...
Richie Keen
Rat profesora
Dva nastavnika jedne škole dolaze u sukob. Na jednoj strani je Day koji igra ulogu blagog čovjeka, a na drugoj je puno grublji Cube koji ga izaziva na dvoboj. Niti nijedna od njihove dvije životne filozofije ne funkcionira u javnoj školi te sukob postaje puno veća metafora za sustav i stvari koje se trebaju promijeniti.

Djeca i mladi

Morten Dürr, Lars Horneman
Zenobija
Grafički roman Zenobija donosi potresnu priču o sirijskoj djevojčici Amini koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji. U 2017. godini Zenobija je osvojila tri najvažnije danske nagrade za dječju književnost i ilustraciju: nagradu Pingpris, nagradu Claus Deleuran i nagradu danskog Ministarstva kulture za ilustraciju za djecu i mlade.
Sonja Smolec
Da ti nije palo na pamet!
U obitelji koja već ima četvero djece uzrasta 10,12,14 i 15 godina, očekuje se prinova. Dvije starije djevojčice i njihov petnaestogodišnji brat, svi u pubertetu, teško se mire s viješću da će nakon toliko godina u kući biti mala beba. Roditelji se, naprotiv, vesele prinovi. Nakon prvih šest mjseci noćnih mora, mali se drekavac polako uvlači u srca svojih sestara i braće. Kako raste, tako rastu i nezgode koje su rezultat Grgurovih istraživanja. Na Badnjak im u goste dolazi ujak kojeg veoma rijetko viđaju. Kako bi svoje nećakinje i nećake bolje upoznao, za vrijeme proljetnih praznika odvodi ih na izlet u Gorski kotar gdje za djecu koja se gotovo nikad ne miču iz grada započinje urnebesna avantura.
Jeff Kinney
Gregov dnevnik : nezgoda za nezgodom
Gregu Heffleyju baš je loše krenulo. Njegov najbolji prijatelj Rowley Jefferson okrenuo mu je leđa, a u osnovnoj školi nije nimalo lako naći nove prijatelje. Kako bi zaustavio taj nesretni niz, Greg se odlučuje pouzdati u sudbinu i sve odluke prepustiti slučaju…
Rosie Kugli, Marijana Pleše
Hod po rubu
Zajednička knjiga književnice Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše progovara o mračnoj strani zagrebačkih tinejdžera. Autorice snažno progovaraju o maloljetničkoj delikvenciji, a ne zaobilaze ni teme o alkoholu, životu u odgojnoj ustanovi, drogi, besmislu i ispraznosti mladenačkog života.
Benji Davies
Djedov otok
Suptilna priča prepuna emocija donosi temu rastanka od voljenih osoba na djeci predškolskog uzrasta prikladan način. Sam rastanak predočen je metaforom zajedničkog putovanja, čak pustolovine, pa se na taj način umanjuje osjećaj tuge zbog razdvajanja kada djed odluči „ostati” na egzotičnom otoku i „ne vratiti” se s Vidom. Iako obrađuje bolnu situaciju, slikovnicu karakterizira vedar ton i simpatične koloristične ilustracije. Svjetska organizacija AOI (Association of Illustrations) proglasila je „Djedov otok” najboljom slikovnicom 2015. godine.
Željka Horvat-Vukelja
Zelene slikopriče
Slikovnica Zelene slikopriče izbor je od 15 slikopriča koje pomažu djeci u bržem i lakšem svladavanju čitanja i komunikacijskih vještina. Priče su ispripovijedane kombinacijom crteža i napisanih riječi, a svaka sadržava ekoslikoradionicu – prijedlog za izradu ekološki prihvatljivih uporabnih i ukrasnih predmeta s kratkim uputama i crtežima. Ekoslikoradionice potiču djecu na razvijanje mašte, kreativnosti i strpljivosti te grafomotoričkih i kreativnih vještina.
Magdalena Mrčela
Kako je Flegmarin postao kapetan
Jedanaestogodišnji Marin, zvan Flegmarin, seli se sa svojom obitelji izvan centra, u drugi, udaljeniji kvart grada Splita. Nije mu bilo pravo kao ni braći blizancima, Žanu i Renatu. Značilo je to: nova škola, nova ekipa iz kvarta, sve izvan ruke. A bilo im je baš dobro. Trebaju veći i jeftiniji stan jer je mama trudna. Bio je to šok za Marina i blizance. Nisu se lako pomirili s novonastalom situacijom. Mami često nije dobro i baš usred razmirica s Marinom morala je hitno u bolnicu. Beba se rodila prije vremena, ali, srećom, sve je u redu. Mami nije dobro, izgubila je dosta krvi, na intezivnoj je. Hoće li se tata povući u sebe? Hoće li se svi zajedno ugušiti u prljavom stanu? Krije li Marin kakvu tajnu? Srećom, teta Maja im je pomogla. Pokrenuli su se, tata je preuzeo vodstvo. Bit će dobro! Marin je počeo pisati dnevnik. U njemu je razgovarao s mamom koja mu nedostaje. Ubrzo je seka došla kući. Svi su se zaljubili u nju i svaki od njih je imao zadatak. Još samo da mama dođe! I još nešto! Flegmarin je postao kapetan.
Nena Lončar
Konradova prodavaonica ptica
Mala djeca intuitivno suosjećaju s drugim živim bićima i ne pristaju olako na neke teško prihvatljive, a uvriježene pojavnosti koje odrasli prečesto uzimaju zdravo za gotovo. Kroz poetične stranice ove suptilne priče, dječak Konrad nas svojim domišljatim postupcima na neposredan način podsjeća na to da se ničija sreća ne bi smjela graditi na tuđoj nesreći. Ne moramo posjedovati pticu, otimajući joj slobodu, da bismo uživali u njenom pjevu.
Monica Brown, John Parra
Frida Kahlo i njezini ljubimci
Biografska slikovnica donosi upečatljivu životnu priču jedne od najpoznatijih svjetskih slikarica. Unatoč nedaćama koje su je snašle, naglašena je Fridina kreativnost, upornost i pozitivan duh, a ljubimci su uvijek bili prisutni kao izvor snage i nadahnuća, pa su pronašli svoje mjesto i na njenim brojnim slikama. Životinje su ponaosob predstavljene, a sa svakom se otkriva i određena crtica iz slikaričina života i podvlači paralela s nekom Fridinom osobinom. Tako je bila neovisna kao mačka, nestašna kao majmuni ili pametna i osjetljiva kao purani. Nagrađivana slikovnica uvrštena je i na popis kvalitetnih naslova za djecu Američke udruge knjižničara.
Neva Lukić
Travka preko oblaka
Travka je bila brzopleta djevojčica koja je sve jako brzo radila. Brzo je pisala, brzo pjevala, u mislima je uvijek nekamo letjela. Dok bi mamu nakon škole čekala, često bi u sat nemirno gledala, ljuta što ne može ubrzati mu kazaljke. Što je Travka proživjela i gdje je sve bila u želji da požuri vrijeme pročitajte u ovoj prekrasnoj slikovnici.
Jelica Gjenero
Moja mama šopingholičarka
Treći roman hrvatske autorice opisuje život djevojčice Maje kroz dvije paralelne priče koje se međusobno isprepliću. Prva priča odvija se u sadašnjem trenutku kada djevojčica s obitelji plovi Jadranom, dok u drugoj priči upoznajemo zahtjevnu obiteljsku situaciju od trenutka kada Majin otac napušta obitelj sa svim promjenama koje to donosi u njen život. Koje su te promjene, zašto Majinu mamu nazivaju šopingholičarkom te da li će se njen otac vratiti autorica je opisala u romanu namijenjenom djeci osnovnoškolskog uzrasta.
Ashley Spires
Veličanstveni izum
Jednoga dana jedna sasvim obična djevojčica dobila je sjajnu zamisao. Uz pomoć svog pomoćnika i najboljeg prijatelja odlučila je napraviti veličanstveni izum! Ona točno zna kako taj izum mora raditi i izgledati međutim pokazalo se da je daleko teže postići, uza svo čekićanje, namještanje i zatezanje, da taj izum proradi. Duhovita priča nagrađivane kanadske autorice i ilustratorice namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.
Davor Šunk
Fućka mi se
Maleni Krešo uživa u glazbi, najviše u - fućkanju. Njegovi ga roditelji upišu u glazbenu školu, ali ni tamo nitko nema razumijevanja za njegovo fućkanje. Autor na zabavan način najmlađe čitatelje uvodi u svijet glazbe, upoznaje ih s nizom instrumenata te podsjeća da djeci ponekad činimo najveću uslugu kada ih jednostavno - ostavimo na miru da se igraju.
David Baddiel
Upravljač za ljude
Fred i Ellie su blizanci. No nisu posve isti (jer dječak i djevojčica nikada ne mogu biti jednojajčani blizanci). Usprkos tome, vole iste stvari. Posebice igranje videoigara. Što im jako dobro ide od ruke. No u drugim stvarima nisu toliko dobri – na primjer, u nogometu ili izlaženju na kraj sa školskim nasilnicima. No tada upoznaju Misterija, koji im pošalje upravljač za videoigre, koji ne sliči ni jednom drugom upravljaču kojega su vidjeli. Štoviše, tim upravljačem ne mogu upravljati likovima u svojim uobičajenim igricama. Kad blizanci, međutim, otkriju čime se njime može upravljati, učini im se da su dobili rješenje svih svojih problema. Ključ za ostvarenje najluđih snova. No to im se, možda, ipak samo čini…
Kathleen Glasgow
Sve moje rane
Charlie Davis sedamnaestogodišnja je djevojka koja je doživjela više gubitaka nego što neki ljudi prožive kroz cijeli život. I naučila je kako može zaboraviti na svoju bol. Rane koje si sama zadaje komadićem slomljenog stakla na trenutak brišu patnju i tugu, dok ne ostane samo mir. Tada Charlie ne razmišlja o svome ocu koji je nestao u rijeci, najboljoj prijateljici koje više nema ili majci koja više ne mari za nju.
David Levithan
Svakoga dana
Svakog jutra 16-godišnjak A budi se u tijelu druge osobe slične dobi kao i on u kojemu ostaje do sljedećeg jutra. Sutradan je A nova osoba, ima nov izgled, nov život, nove probleme... I tako već 16 godina, sve dok ne upozna djevojku Rhiannon. A prvi put u životu osjeti ljubav, prvi put žudi za drugim bićem, prvi put pronalazi nekoga s kim želi biti – dan za danom, svakog dana. No može li mu Rhiannon uzvratiti ljubav? Ovoj neobičnoj ljubavnoj priči mnogo toga stoji na putu.
Roman Simić i Manuel Šumberac
Jura i kuckalo protiv dosade
Juri je strahovito dosadno, onako baš do kraja, kad su se sve boje pretvorile u sivu, a i ta siva je beživotna i kad nemaš snage ni misliti. Jura samo može gledati u strop i na sve prijedloge ukućana odgovarati riječima: „Ne, to je dosadno.“ Ali onda se pojavi neobičan, pomalo trokutast mačak, koji gnjavi, ne zaustavlja se sve dok Juri ne ispriča svoju priču. Priču o kuckalu. Protudosadnom. Punim imenom: Priču o kuckalu protiv dosade. Dakle: što je to dosada, odakle je i kamo smjera – htjeli biste znati? I što ćemo s njom kad se pojavi, mi veliki i mi mali? Jura, mačak i roditelji?
Katharine McGee
Blistave visine
Godina je 2118. Na Manhattanu se uzdiže toranj od tisuću katova, vrhunsko tehnološko čudo organizirano poput savršena milijunskog grada. Na njegovu vrhu žive mladi, lijepi i bogati. Oni su ambiciozni, tajanstveni, a neki od njih skandalozno zli. Avery, savršena ljepotica i najpopulanija djevojka kojoj svi žele biti prijatelji, skriva s kim je u vezi. Hoće li pronaći mjesto na kojem njihova ljubav neće biti zabranjena? Ledu muči grižnja savjesti zbog Erisine smrti i boji se da će netko od svjedoka progovoriti pa angažira Watta da ih špijunira. Što se događa kada njihov poslovni odnos postane intimniji? Rylin je dobila stipendiju za prestižnu visokotoranjsku školu i ondje otkrila talent za snimanje holofilmova, a uskoro i prigodu da radi na pravom setu. Odjednom joj se život promijenio nabolje, ali je li sve to vrijedno slomljena srca? Calliope je nova prelijepa djevojka, no njezin je život pun tajni i spletki. Hoće li uspjeti u svom naumu? Tko je siguran, a tko će pasti s blistavih visina doznajte u nastavku romana Tisućiti kat.
Anita Grace Howard
Ludi svijet
Ludi svijet, nastavak romana Između dva svijeta, još je uvrnutija i snažnija priča o djevojci Alysse Gardner. U svojemu novom romanu za mlade autorica A. G. Howard dovodi Alyssu u novu kušnju. Alyssa se nakon doživljaja u Zemlji čudesa, u kojoj je okrunjena kao kraljica na Crvenom dvoru, odrekla tog života i vratila kući. Dočekala ju je majka, koja je izišla iz umobolnice, i Jeb, dečko kojega voli i kojemu je u mračnom svijetu Zemlje čudesa spasila život. Ali Alyssa je rastrgana između dvaju svjetova. Kao da ne može potpuno zatomiti naslijeđe koje je baštinila od prabake Alice Liddell koja je kao djevojčica inspirirala Lewisa Carolla da napiše svoju slavnu knjigu Alica u Zemlji čudesa. Njezinu uznemirenost potiče majka stalnim pitanjima, ali i zavodljivi manipulator Morpheus koji joj je bio vodič kroz Zemlju čudesa. Sada je progoni u snovima i dolazi u njezinu školu. Alyssa mora pronaći ravnotežu između mraka i svjetla, stvarnosti i fantazmagorije, između pravog života i Zemlje čudesa. Ili će izgubiti sve što voli...
Liz Pichon
Tom Gates je totalni zakon: (ali ne baš u svemu)
Iznimno uspješan peti nastavak serijala o Tomu Gatesu donosi nove pustolovine popularnog junaka u školi i kod kuće. Svjetski hit-serijal o Gatesu preveden je na 36 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji. Svojim humorom i zabavnim crtežima Tom Gates osvojio je sve ljubitelje Gregovog dnevnika, ali i djecu, pogotovo dječake, kojoj čitanje nije među omiljenim aktivnostima.
Jasminka Tihi-Stepanić
Dom iza žice
Autorica u ovoj knjizi progovara o vrlo ozbiljnim problemima suvremenoga društva: mladi koji odrastaju u nesređenim obiteljskim prilikama često balansiraju na rubu kriminala i naoko neznatan događaj može ih pogurnuti u ozbiljne sukobe sa zakonom. Ovo je roman upravo o jednom takvom dječaku. Gabrijel živi s majkom koja je češće nezaposlena nego zaposlena, a kad i radi, poslovi koje obavlja su moralno upitni. Dječak iz nužde počinje krasti s majčinim prešutnim odobrenjem te protiv svoje volje upada u društvo uličnih delinkvenata. Roman o odrastanju na temu maloljetničke delikvencije.
Želimir Hercigonja
Tajni leksikon 3
Kao što najavljuje sam naslov, novi roman Želimira Hercigonje nastavak je njegovih popularnih romana Tajni leksikon 1 i Tajni leksikon 2, pisan za stariju osnovnoškolsku djecu i mlade na način potpunog poistovjećivanja autora s rezoniranjem glavnog lika – mlade tinejdžerice Anamarije Kirchmayer. Jednako kao i prethodne knjige, roman je pisan u obliku povjerljivog dnevnika te sadrži niz različitih epizoda iz mladenačke svakodnevice.
David Walliams
Djedov veliki bijeg
Pod stare dane, djed je postao poprilično smušen. Uvjeren je da se vratio doba Drugog svjetskog rata, u kojemu je bio vojni pilot Kraljevskih zračnih snaga. Samo ga jedna osoba na svijetu razumije: njegov unuk, Jack. Zajedno kreću u pustolovinu života...
Victoria Aveyard
Grimizna kraljica
Sedamnaestogodišnja Mare Barrow i njezina obitelj pripadaju Crvenima, čija je sudbina služiti Srebrnoj eliti koju nadnaravne moći čine skoro božanskom. Mare postaje kradljivica kako bi pomogla svojoj siromašnoj obitelji, no kada njezin najbolji prijatelj dobije poziv za novačenje u rat koji bijesni godinama, ona riskira sve kako bi ga oslobodila novačenja. Neobičan splet okolnosti dovodi je u samu kraljevsku palaču, gdje ona pred kraljem i njegovom svitom otkrije vlastitu moć – sposobnost koje uopće nije bila svjesna.
Jennifer Niven
Ovdje sve počinje
Nakon majčine smrti Libby se povlači u sebe i u svoju kuću i, puneći emocionalne praznine hranom, postaje najdebljom američkom tinejdžericom... Jack Masselin je zanimljiv, otkačen, duhovit, samouvjeren. No krije veliku tajnu - ima prozopagnoziju, neurološki poremećaj zbog kojeg ne raspoznaje lica. Lica prijatelja, prolaznika, članova obitelji, pa čak i svoje. Libby i Jack upoznat će se slučajno, usred okrutne i ponižavajuće školske šale, a sudjelujući u grupnoj terapiji, tragat će za vlastitim identitetom i naučiti prihvatiti sebe. A čeka li ih i nešto više?
Jana Sedláčková
Povijest mode
Zanima li te moda? Znaš li koji se dijelovi odjeće nadopunjuju, a koji ne idu nikako zajedno? Pratiš li najnovije trendove? Onda moraš znati da ljudi prate modu od davnih dana i da su mnogi današnji trendovi već postojali prije. Istraži kako se odjeća mijenjala kroz stoljeća, nauči kako su naši preci izumili igle i šivaće strojeve, i ono najvažnije kako su ih koristili.